Hoe herken je duurzame mode: en waar moet je op letten?

Als je om het milieu geeft en bewuster wilt omgaan met je kledingkeuzes, dan is duurzame mode een goede optie. Maar hoe herken je duurzame mode en waar moet je op letten? In deze blog bespreken we een aantal tips.

  1. Kies voor biologisch katoen Katoen is een veelgebruikt materiaal in kledingproductie. Maar de productie ervan kan zeer vervuilend zijn. Biologisch katoen is daarentegen een duurzamer alternatief. Het wordt geteeld zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën en pesticiden die de bodem kunnen vervuilen. Let bij het kopen van kleding dus op het label en zoek naar kledingstukken gemaakt van biologisch katoen.

  2. Let op de certificering Er zijn verschillende certificeringen die aangeven dat een kledingstuk duurzaam is geproduceerd. Bijvoorbeeld het GOTS (Global Organic Textile Standard) certificaat. Dit certificaat garandeert dat een productieproces aan bepaalde duurzame criteria voldoet, zoals het gebruik van biologische materialen en het beperken van vervuiling. Zoek naar deze certificaten op het label van een kledingstuk.

  3. Kies voor tijdloze en kwalitatieve items Duurzame mode gaat niet alleen over het materiaal en de productie ervan, maar ook over de levensduur van een kledingstuk. Kies daarom voor kleding die tijdloos is en van goede kwaliteit. Hierdoor gaat het kledingstuk langer mee en hoef je minder snel nieuwe kleding te kopen.

  4. Vermijd fast fashion Fast fashion is een term voor kleding die snel en goedkoop wordt geproduceerd en vaak geïnspireerd is op de laatste modetrends. Dit type kleding is meestal van lage kwaliteit en wordt na een paar keer dragen weggegooid. Dit is niet duurzaam. Kies daarom voor kleding van merken die een duurzamer productieproces hebben en niet gericht zijn op snelheid en goedkoopheid.

  5. Koop tweedehands Een van de duurzaamste manieren om kleding te kopen is door tweedehands te kopen. Hierdoor hoef je geen nieuwe kleding te produceren en geef je kleding een tweede leven. Daarnaast kan tweedehands kleding ook goedkoper zijn dan nieuwe kleding.

In deze blog hebben we een aantal tips besproken om duurzame mode te herkennen en waar je op moet letten. Door bewuster om te gaan met je kledingkeuzes, kun je bijdragen aan een duurzamere wereld.