Opkomende trends in duurzame mode

Duurzame mode is de laatste jaren steeds populairder geworden, en dat is een goede zaak voor de planeet en voor de mensen die in de mode-industrie werken. Het is niet langer alleen een niche markt, maar een groeiende trend die mainstream is geworden. Hier zijn enkele opkomende trends in duurzame mode die je in 2023 kan verwachten.

5 duurzame fashion trends

  1. Circulaire mode Circulaire mode is een ontwerp- en productieproces waarbij er rekening wordt gehouden met de hele levenscyclus van een kledingstuk. Dit betekent dat kledingstukken worden ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden gerepareerd, hergebruikt of gerecycled. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en de productieprocessen zijn zo ontworpen dat er zo min mogelijk afval ontstaat.

  2. Biologisch afbreekbare materialen Er is een toenemende interesse in biologisch afbreekbare materialen die na hun leven als kledingstuk kunnen worden afgebroken zonder het milieu te belasten. Dit omvat materialen zoals paddenstoelenleer, algenvezels en fruitafvaltextiel. Het gebruik van deze materialen helpt bij het verminderen van de hoeveelheid textielafval in onze stortplaatsen.

  3. Lokaal geproduceerde kleding Een trend die we steeds meer zien is het kopen van lokaal geproduceerde kleding. Dit betekent dat de kledingstukken in het land of de regio zijn geproduceerd waar ze worden verkocht. Dit helpt de lokale economie te ondersteunen en vermindert de impact van transport en distributie op het milieu.

  4. Digitale kleding Een interessante trend is de opkomst van digitale kleding. Deze kledingstukken worden gemaakt van digitale materialen en bestaan alleen in de digitale wereld. Het idee is dat mensen zich kunnen uitdrukken en experimenteren met verschillende looks zonder de noodzaak van fysieke kledingstukken te kopen. Dit vermindert de productie van fysieke kledingstukken en daarmee de impact op het milieu.

  5. Huurkleding Het huren van kleding wordt steeds populairder. In plaats van kledingstukken te kopen die je maar één keer draagt, kan je ze nu huren voor een speciale gelegenheid en ze terugbrengen wanneer je klaar bent. Dit vermindert de noodzaak om nieuwe kledingstukken te kopen en daarmee de productie-impact op het milieu.

Conclusie op komende duurzame trends

Duurzame mode is een groeiende trend en we verwachten in 2023 en de komende jaren nog veel meer innovaties en ontwikkelingen te zien. Er zijn talloze manieren om jouw garderobe te verduurzamen en bij te dragen aan een betere planeet, dus blijf op de hoogte van de laatste trends en maak bewuste keuzes.